Föredrag och kurser

2024-03-03 Lars-Åke Gustavsson i Växjö - Rosor i Småland

Sveriges okrönta roskung – Lars-Åke Gustavsson – höll ett välbesökt föredrag om de småländska, gamla rossorterna. Lars-Åke är en välkänd rosexpert och rosboksförfattare till bland annat ”Rosor för Nordiska trädgårdar”. Han har varit intendent vid Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg, medgrundare till Svenska  Rosensällskapet och även varit vice president i World Federation of Rose Societies.

Lars-Åke Gustavsson var projektledare för Rosuppropet inom POM 2002-2010.  Han har sammanställt de inventerade rosorna i boken ”Rosarvet i Nationella genbanken” som är en stor kunskapsbank för alla rosintresserade – om hur deras släktskap ser ut och berättelserna om rosorna. 

Lars-Åke Gustavsson i Poms provodling. Fotograf: Margareta von Rosen

inbjudan-lars-ake-gustavsson-vaxjo-2024.pdf

 

2024-02-24 Else Olsson från Roskraft på Skälby

Else driver plantskolan Roskraft i Borrby på Österlen där hon förökar upp rosor med sticklingar.

Roskraft är den lilla plantskolan med det stora sortimentet. Roskraft är även en av få plantskolor i Sverige som säljer rotäkta rosor.

Else har rest i Kina och första delen av hennes föredrag  handlade om rosor i Kina. Efter kaffet fick vi goda råd om hur vi ska lyckas med sticklingsförökning. Vi var drygt 30 personer som kom.

 

inbjudan-else-olsson-kalmar-2024.pdf

 

 

2024-02-17 Digitalt rosföredrag om rugosor

Erling Östergaard höll en föreläsning på Zoom om mångfalden i Rugosa - Gruppen och presenterade sin rugosasamling i Danmark. Vi var drygt 40 personer som lyssnade.

erling-ostergaard-17-februari-2024.pdf

 

2023-11-11 Bland blommor och bin med Mårten från Station Linné på Skälby

Mårten Klinth föreläste om modern insektsforskning på Station Linné.

Hur kan vi skapa en ekologisk balans i våra trädgårdar?

Efter Mårtens föredrag fikade vi och njöt av Anders, Görans, Ingrids och Carinas fina rosbilder!

Svein Osen, ordförande i SRS informerade om WFRS Regional Convention and Heritage Roses Conference Sweden 2 - 6 juli 2024.

traff-med-sydostrosen-pa-skalby-nov-2023.pdf

 

2023-04-23 Krister Cedergren, Skälby Kalmar 

Krister bjöd på ett inspirerande föredrag om Cedergrens plantskola och odllingsvärda rosor. Vi fick även goda råd om plantering, inklusive samplantering, sortval, beskärning och sjukdomar. Ett samarbete med studiefrämjandet.

P  

inbjudan-till-krister-cedergren-15-april-kalmar.pdf

 

2023-03-25 Anna Larsson, Västergården Trädgård, Jönköping 

Anna Larsson är trädgårdsmästare och driver Västergården Trädgård där hon förökar och driver upp egna rosor genom okulering. Föredraget gav både kunskap och inspiration för såväl nybörjare som erfarna rosodlare. 

Ett samarbete med Studiefrämjandet.

inbjudan-till-anna-larsson-i-jonkoping-25-mars-2023.pdf

 

2023-03-11 Flora Linnea i Växjö

Max och Lisa Sommelius höll ett mycket uppskattat föredrag om rosodling - Flora Linnea är en av två plantskolor i vårt land som på licens okulerar Austinrosor. Rosorna odlas på fält utanför Helsingborg.

Ett samarbete med Vuxenskolan.

Årets ros: Susan William Ellis

inbjudan-till-flora-linnea-i-vaxjo-11-mars-2023.pdf

 

2023-02-26 Roland Hermansson på Zoom 

Vi började året med ett digitalt föredrag på Zoom. Roland har tagit fram fantastiskt fina rosor som han visade oss. 

roland-hermansson-26-februari-2023.pdf

 

Rosföredrag i Växjö 2022-11-09 

Lars-Gunnar Lindberg, Svenska Rosensällskapet höll det mycket uppskattade föredraget "Så här vill jag ha det - när rosen själv får bestämma" Föredraget handlade om sortval, växtplats, plantering, gödning, beskärning mm samt förslag på rosor i ord och bild. Ett samarbete med Växjö Trädgårdsförening.

 

Rosarvet i Nationella genbanken 2022-04-10

Lars-Åke Gustavsson presenterade den nyutgivna boken Rosarvet i Nationella genbanken i Jenny Nyströms Aula, Kalmar. 

Under 2004–2010 genomförde Programmet för odlad mångfald, Pom, en landsomfattande inventering under namnet Rosuppropet. Drygt 100 rosinventerare sökte upp och dokumenterade rosor och roshistorier över hela landet. Särskilt intressanta rosor samlades in och efter mångårig provodling och utvärdering valdes 331 ut för att bevaras i Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. I den här boken presenteras 274 av genbankens rossorter ingående och 169 av rosorna beskrivs här för allra första gången.

 

Rosdag på Blomsterlandet med Sydostrosen och Thomas Proll från Kordes 2022-04-23

Thomas Proll är Kordes chefsförökare som tagit fram Kordes nyaste rosor, bland annat Parfumaserien. 

Christer Jonsson, Sydostrosen höll föredrag om plantering och beskärning av rosor. Thomas Proll berättade om Kordes, förökningsverksamheten och det aktuella rossortimentet. 

Thomas Proll, Kordes

 

 

Föredrag om rosor i Jämjö 2021-11-07

 

Vi var cirka 40 personer från Sydostrosen och Jämjö trädgårdsförening som lyssnade på Lars-Gunnar Lindbergs föredrag om:


-Rosor från firmorna Kordes och Tantau
-Skötsel av rosor vid olika årstider
-Sjukdomar hos rosor

 

I samband med träffen avtackade vi Christer Jonsson som slutar som Sydostrosens kontaktperson vid årsskiftet.

 

 

Christer och Lars-Gunnar samt Eva-Lisa och Christer. Foto: Carina Adolfsson Elgestam.

 

Roswebbinarium 3 juli 2021

Klicka på länken för mer information.

https://uploads.staticjw.com/sy/sydostrosen/roswebbinarium.pdf

 

2021-03-24 - Graham Thomas - en av roshistoriens viktigaste personer

I en föreläsning via Zoom berättade Håkan Kjellin och Maria Hjort från StockholmsRosen om Thomas, hans gärning och visar bilder från Mottisfont.

Graham Tomas, inte bara ”återupptäckte” de gammeldags rosorna när dessa höll på att försvinna från marknaden. I flera böcker beskrev han dessa rosors företräden och historia. Han skapade även anläggningen Mottisfont, där de gammeldags rosor som återfinns i engelska trädgårdar skall vara representerade. Idag är detta den nationella samlingen av gammaldags rosor i England. Graham Thomas var även en av dem som tidigt stöttade vår tids store rosförnyare David Austin i sitt arbete. 

 

2021-02-28 Digital Rosfrossa

Sydostrosens första digitala evenemang blev en Rosfrossa på Zoom. Evenemanget fungerade fint och gav mersmak. Att träffas så här är ett bra komplement till våra vanliga träffar. Vi var 21 personer totalt varav 13 stycken som visade 1-5 rosbilder var. Tre timmar med en härligt inspirerande roskavalkad och trevligt umgänge blev det. Jocelynes fina bild på Splendens ser ni här.

'Splendens' Foto: Jocelyne Faurobert

 

2020-02-09 Rugosarosor - rosgruppen med de många förtjänsterna

Rugosorna stod i centrum vid en tematräff I Vetlanda. Irene Nettelbrant satte in rugosorna i ett historiskt och vetenskapligt sammanhang. Linda och Gunnilla Lindahl samt Ewa Gottberg visade bilder och berättade om några av sina personliga favoriter.

'Purple Pavement'

 

2020-01-18 Föredrag om Austinrosor i samarbete med Studiefrämjandet

Lördagen 18 januari höll Max och Lisa Sommelius från Flora Linnea i Helsingborg ett mycket uppskattat föredrag på Skälby gård, Kalmar. Vi var cirka 70 personer som lyssnade och njöt av den vackra presentationen. Flora Linnea odlar rosor på rosfält utanför Helsingborg. Svenskodlade rosor på härdiga grundstammar är den bästa garantin för ett bra resultat. Plantskolan odlar Austinrosor på licens från David Austin. Flora Linnea odlar även rosor från ett flertal andra rosförädlare. Totalt saluförs nästan 900 sorter. Max och Lisa presenterade utvalda Austinrosor och gav odlingsråd.

  

'The generous gardener'                    Föredraget om Austinrosor drog fullt hus.

 

2019-10-27 - Föreläsning av Lars Åke Gustavsson

Vi var inbjudna av Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Blekingekretsen till en föreläsning av Lars-Åke Gustavsson. Lars Åke berättade om ”Odlingsvärda rosor, från återupptäckta kulturarvsrosor till några av de bästa moderna” i Lyckeby Kunskapscentrum, Karlskrona.

 

2019-09-22 - Sveins kinaresa 2019

Svein Osen berättade om sin resa till Kina våren 2019 då han besökte World Federation of Roses regionala konferens i Nanyang.

     

 

2019-08-24 - Leif Blomqvist på Blomsterlandet, Kalmar

Leif Blomqvist från Finland har under drygt 30 år byggt upp en plantskola med ett stort sortiment anpassat till klimatet i Finland och norra Sverige. Där finns kanadensiska och finska rosor, ryska fruktträd, tåliga och annorlunda bärbuskar samt sorter av ätbart och prydnads-växter som är härdiga i odlingszoner 5-8. Han ha också gett ut flera trädgårdsböcker. Leif höll två föredrag under dagen om bärnyheter från öst till väst och om finska och kanadensiska rosor. Leif hade även rådgivning och signerade böcker. Sydostrosen hade ett roslotteri.

 

Leif Blomqvist signerar sina böcker om rosor och fruktträd.

 

Sydostrosens lotteri på Blomsterlandet, Kalmar. Rosen 'Gorgeous' var en av vinsterna.

 

2019-04-07 - Tematräff om rosgrupper, Spinosissima, Chinensis, vildrosor och vildroshybrider

Tematräffarna om rosgrupper fortsatte med Spinosissima, Chinensis, vildrosor och vildroshybrider. Vi var 25 personer som träffades i Ljungbyholm för att titta på vackra bilder och prata rosor.

'Kakwa', Spinosissima

 

2019-02-10 - Rosfrossa i Nybro, Kulturhuset Kristallen

En regnig söndag i februari drömde vi oss tillbaka till sommaren 2018 genom att dela med oss av våra bästa rosbilder. Det blev så klar även fika och trevligt rosprat. Den här gången hade vi även lotteri och ett litet bokbord.

 

Fikapaus

'Husmorrose'

 

2018-11-11 - Tematräff om rosgrupper - Damascena, centifolia och muscosa

Tematräffarna om rosgrupper fortsatte med damascener, centifolior och muscosa (mossrosor). Även denna gång var vi 26 personer som träffades i Ljungbyholm för att titta på vackra bilder och prata rosor.

      

Höstdamascenen (bifera) 'Quatre Saisons' och damascenen 'Leda'.

Fikapaus med mycket rosprat.

 

2018-08-18 - Okuleringsdag i Bäckebo

Christer Jonsson och Svein Osen var tålmodiga instruktörer när vi försökte lära oss den svåra konsten att okulera rosor. Grundstammar var inköpta och planterade i våras och nu skulle vi göra själva okuleringen. Till våren får vi reda på om vi lyckas när det är dags att pincera och "klacka av" och hösten 2019 får vi förhoppningsvis skörda våra nya rosor. Vackert väder och trevlig samvaro i Christers och Lenas trädgård i Bäckebo.

 

Svein demonstrerar och vi övar.

 

2018-04-21 - Beskärning av rosor

Härligt vårväder och trevlig samvaro när vi hade vår beskärningskurs i vackra Norhagen, Lemnhult. Christer Jonsson höll i sekatören och visade hur man beskär olika rosor. Tack till Inger och Tommy som upplät sin trädgård och sina rosor som studieobjekt.

Christer "In action" med sekatören, skyddsutrustning och rödspritflaskan inom räckhåll (sekatören spritas för att man inte ska sprida exempelvis barkfläckssjuka).

 

2018-03-28 - Tematräff om rosgrupper – Alba och gallica 

Vi var 26 personer som träffades i hembygdsgården i Ljungbyholm. Christer Jonsson och Svein Osen visade bilder och berättade om vackra och odlingsvärda rosor ur alba- och gallica (provins)-gruppen. Det handlade om rosornas historik och om vad som utmärker dessa grupper samt skötsel, härdighet, blomning och sjukdomar.

 

2018-04-26 - Tematräff i Vetlanda

Även i Vetlanda (Östanåbadet) genomfördes en tematräff om Albor och Gallicor.

  

Albarosen 'Alba Maxima' (med guldbagge) och den okända POM-gallican 'Hagbyhamn'.

 

2017-11-26 - Rosor i Kina och sticklingsförökning

Else Olsson från Roskraft höll ett föredrag i Jämjö om sin Kinaresa och om rosor i Kina. Else berättade även om hur hon förökar rosor med sticklingar. Roskraft är en av få plantskolor i landet som säljer rosor på egen rot.

Roskrafts underbara rosenträdgård med multiflorahybriden 'Wartburg' eller "Ola Fiskares ros" som den också kallas på Österlen.

 

2017-04-23 - Klematis och rosor

Krister Cedergren, som är en av Sveriges största kännare av rosor och klematis, höll ett föredrag om rosor och klematis i Sigfridssalen i Växjö. Cedergrens plantskola i Råå, Helsingborg har haft en enorm betydelse för att återskapa intresset och populariteten för gammaldags rosor i en tid, när dessa nästan helt hade försvunnit ur plantskolekatalogernas sortiment och folks medvetande. Cedergrens plantskola är kanske mest känd för sina rosor, men det handlar lika mycket om klematis.

 

2017-03-12 - Historia kring rosornas namn

Eva Böhlin Andréasson, Alingsås, ledamot i Rosensällskapets styrelse och aktiv deltagare i POM-projektet för rosinventering, berättade om hur rosorna fått sitt namn och visade vackra rosbilder. Vi fick även recept med rosenblad i kakor och marmelad.

 

Spinosissimarosen 'Aicha' är uppkallad efter en av profeten Muhammeds elva fruar. Stackars Aicha (Aisha) blev bortgift vid 6 års ålder med den 53 åriga profeten och hon var 9 år när hon flyttade in i hans hus. Aicha var känd för sin kunskap och vältalighet.